Sposób przygotowania:
Różane pączki
W mleku z dodatkiem 1 łyżki mąki i 1 łyżki cukru rozpuścić drożdże i zostawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę dodać do niej cukier i cukier waniliowy oraz sól, wymieszać na sucho, następnie dodać jajka, ocet i wyrośnięte drożdże, dokładnie wymieszać na koniec dodać przestudzony tłuszcz i wyrobić gładkie ciasto(ciasto jest luźno, ale odkleja się od ręki), odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać troszkę maki i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, maczając dłonie w mące rozciągnąć ciasto na 1.5 cm placek, szklanką wyciąć krążki i na każdym umieścić porcję marmolady, zlepić pączki i zostawić do wyrośnięcia. W garnku rozgrzać odpowiednią ilość tłuszczu i smażyć pączki na złoty kolor, wkładając je do garnka miejscem sklejenia. Musicie mi uwierzyć na słowo bo zdjęcie tego nie oddaje, ale wszystkie pączki bardzo ładnie pękają i wyglądają jak mniej lub bardziej rozwinięte pączki róż. Usmażone pączki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i ozdobić lukrem lub tylko posypać cukrem pudrem.
misia5
kasiunia.1981
cherry
iziona
edytaha
Przy takim apetycznym wyglądzie jedno pęknięcie mniej lub więcej nie robi różnicy :)