SUPERPRZEPIS

Różane pączki

  • 5
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Różane pączki Więcej zdjęć (4)

Przepis pochodzi z książki "Ciasta i ciasteczka". Swoją nazwę zawdzięczają pęknięciom

Składniki:

Różane pączki

 

  • 60 dag maki
  • 3 jajka
  • 10 dag masła stopionego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka octu
  • 5 dag drożdży
  • Dodatkowo:
  • marmolada różana
  • smalec do smażenia
  • mąka do podsypywania
  • lukier lub cukier puder do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Różane pączki
W mleku z dodatkiem 1 łyżki mąki i 1 łyżki cukru rozpuścić drożdże i zostawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę dodać do niej cukier i cukier waniliowy oraz sól, wymieszać na sucho, następnie dodać jajka, ocet i wyrośnięte drożdże, dokładnie wymieszać na koniec dodać przestudzony tłuszcz i wyrobić gładkie ciasto(ciasto jest luźno, ale odkleja się od ręki), odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać troszkę maki i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, maczając dłonie w mące rozciągnąć ciasto na 1.5 cm placek, szklanką wyciąć krążki i na każdym umieścić porcję marmolady, zlepić pączki i zostawić do wyrośnięcia. W garnku rozgrzać odpowiednią ilość tłuszczu i smażyć pączki na złoty kolor, wkładając je do garnka miejscem sklejenia. Musicie mi uwierzyć na słowo bo zdjęcie tego nie oddaje, ale wszystkie pączki bardzo ładnie pękają i wyglądają jak mniej lub bardziej rozwinięte pączki róż. Usmażone pączki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i ozdobić lukrem lub tylko posypać cukrem pudrem.
Różane pączki
Wyrośniete ciasto rozciągnąć, wyciąć krążki i dać na nie marmoladę
Różane pączki
zlepione paczki zostawić do wyrośnięcia, następnie smażyć
Różane pączki
Pączki wygladają jak rozwinięte pączki kwiatów