Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Róże Chrustowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

pyszne i dzieciaki się zajadają :)

Róże Chrustowe

Składniki:

Róże Chrustowe

 

  • 2 szklanki mąka,
  • 4 sztuki żółtka,
  • 1 łyżeczka cukier puder,
  • 1 łyżeczka masło,
  • tyle by ciasto było miękkie i el śmietana kwaśna,
  • do posypania cukier puder,
  • do smażenia smalec

 

Sposób przygotowania:

Róże Chrustowe
Mąkę wysypać na stolnicę, posiekać z masłem , cukrem i żółtkami,wlać tyle śmietany by ciasto było elastyczne ale zwięzłe , nie rozlewało się. Dobrze wyrobić i wybić wałkiem . Taczać gruby na dwa palce wałek odcinać jednakowej wielkości "kluski" które rozwałkować na okrągłe placuszki , każdy rozciąć w środku w paski tak aby utworzyła się dookoła ramka przewlec przez co drugi pasek trzonek od cienkiej łyżeczki i zsuwać do gorącego tłuszczu, smażyć na złoty kolor. Po osączeniu posypać cukrem pudrem.