lindis7

lindis7

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Róże chrustowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Różyczki wyglądają i smakują wyśmienicie.

Róże chrustowe

Składniki:

Róże chrustowe

 

  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 7 jajek (6 żółtek i 1 całe jajko)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru do posypania
  • 1 kg oleju do smażenia
  • 30 dag konfitur, polecam marmoladę

 

Sposób przygotowania:

Róże chrustowe
Mąkę przesiać, w środku zrobić dołek, wbić żółtka i całe jajko, dodać sól i cukier, wlać spirytus, zagnieść ciasto. Zbijać wałkiem przez kilka minut. Rozwałkować jak najcieniej, wykrawać szklanką krążki, nacinając w 4 miejscach brzegi każdego krążka. Składać po 3 krążki razem, w środku smarując białkiem i naciskając mocno palcem, aby krążki dobrze się zlepiły. Kłaść na mocno rozgrzanym tłuszczu i smażyć z obu stron. W czasie smażenia płatki krążków wywiną się ku górze, tworząc efektowne róże. Wyjmować ostrożnie cedzakową łyżką na bibułę lub talerz, a gdy osiąkną posypać cukrem pudrem zmieszanym z wanilią, w środek włożyć konfiturę.