Sposób przygotowania:
Roze karnawalowe z ciasta drozdzowego
Robimy rozczyn z mleka, drozdzy, 2 lyzek maki i cukru. odstawiamy w cieple miejsce. Maslo roztapiamy. Dodajemy zoltka, jajka sol i rozczyn do maki. Wyrabiamy, stopniowo dodajemy maslo. Odstawiamy w cieple miejsce. gdy urosnie, zagniatamy- trzykrotnie powtarzamy te czynnosc.Ciasto cienko rozwalkowujemy. Wykrawamy krazki o 3 roznych srednicach, po tyle samo z kazdego rodzaju. Krazki te nacinamy na brzegach, sklejamy przy pomocy bialka Najwiekszy ze srednim a na to- najmniejszy. mozna docisnac paluszkiem i przesmarowac bialkiem. Smazymy na goracym tluszczu, az sie ladnie zarumienia z obu stron. Nastepnie dajemy na papier, aby splynal nadmiar tluszczu, po czym na srodek kazdej dajemy troche konfitury i przesypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:)
Smacznego:)