klaudia_ewa

klaudia_ewa

Szef Kuchni
[Przepisów: 83]

Roze karnawalowe z ciasta drozdzowego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pieknie sie prezentuja na talerzu. Idealne na tlusty czwartek.:)

Roze karnawalowe z ciasta drozdzowego

Składniki:

Roze karnawalowe z ciasta drozdzowego

 

  • Ciasto:
  • 1kg maki
  • 3 zoltka
  • 3 jajka
  • 8 dag drozdzy
  • 1 szkl letniego mleka
  • 12 dag masla
  • 5 dag cukru
  • troche soli
  • mozna dodac 2 lyzki spirytusu aby nie `pily` za duzo tluszczu
  • Ponadto:
  • bialko
  • cukier puder
  • konfitura np.wisniowa
  • tluszcz do smazenia

Sposób przygotowania:

Roze karnawalowe z ciasta drozdzowego
Robimy rozczyn z mleka, drozdzy, 2 lyzek maki i cukru. odstawiamy w cieple miejsce. Maslo roztapiamy. Dodajemy zoltka, jajka sol i rozczyn do maki. Wyrabiamy, stopniowo dodajemy maslo. Odstawiamy w cieple miejsce. gdy urosnie, zagniatamy- trzykrotnie powtarzamy te czynnosc.Ciasto cienko rozwalkowujemy. Wykrawamy krazki o 3 roznych srednicach, po tyle samo z kazdego rodzaju. Krazki te nacinamy na brzegach, sklejamy przy pomocy bialka Najwiekszy ze srednim a na to- najmniejszy. mozna docisnac paluszkiem i przesmarowac bialkiem. Smazymy na goracym tluszczu, az sie ladnie zarumienia z obu stron. Nastepnie dajemy na papier, aby splynal nadmiar tluszczu, po czym na srodek kazdej dajemy troche konfitury i przesypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:)