Sposób przygotowania:
Róże z oczkiem z konfitury
Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokrojone masło, szczyptą soli, śmietanę gęstą , żółtka i zagniatam ciasto. . Ma być twarde jak na makaron. Wałkiem uderzam w ciasto energicznie składając je na pół i tak robię to kilkanaście razy. Wytworzą się przez to pęcherzyki powietrza. Odstawiam na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkowuję najcieniej jak się da. Mi wyszło około 30 róży. Wycinam koła szklankami różnej wielkości. Każde koło nacinam w kilku miejscach. Środek największego smaruję białkiem, kładę na niego średnie koło i znowu smaruję białkiem i ostatnie najmniejsze. Koła układam tak żeby nacięcia na nich nie pokrywały się. Palcem dociskam mocno środek. Smażę na rozgrzanym smalcu,na złoty kolor. Róże wkładam do garnka do góry dnem, lepiej się wtedy smażą. Posypuję cukrem pudrem i dekoruję konfiturą z czarnej porzeczki