blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Rozeta jabłkowo-orzechowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne ciasto, dobre na każdą pore.

Rozeta jabłkowo-orzechowa

Składniki:

Rozeta jabłkowo-orzechowa

 

 

Sposób przygotowania:

Rozeta jabłkowo-orzechowa
Mąkę połączyć z drożdżami, dodać letnie mleko, cukier, sól, miękki tłuszcz i żółtka, wyrobić. Przykiyć, odstawić na 30 min w ciepłe miejsce. Orzechy, cukier puder, sok, białka i 5 łyżek wody « zmiksować. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć, wymieszać z masą orzechową. Z ciasta ukształtować placek 50x40 cm, posmarować masą, zwinąć w roladę, pokroić na 10 kawałków. Formę natłuścić, ustawić w niej kawałki rolady. Piec 40 min w temp 180°C. Konfiturę podgrzać, przetrzeć, posmarować ciepłe ciasto, wystudzić.