iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Domowe bułeczki ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Nie ma nic lepszego jak domowa bułeczka z sezonowymi owocami te bułeczki są proste w przygotowaniu i pyszne w smaku.

Domowe bułeczki ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe bułeczki ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Domowe bułeczki ze śliwkami
Do miski wlać podgrzane lekko mleko i wkruszyć do niego drożdże, następnie wsypać cukier i odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Do podrośniętych drożdży dodać przesianą mąkę, jajka i rozpuszczony oraz przestudzone masło, zagnieść gładkie ciasto które odstawić do wyrośnięcia. Stolnicę lekko podsypać mąką i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto które delikatnie rozciągnąć przy pomocy dłoni, szklanką wyciąć krążki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dnem szklanki na środku bułek zrobić małe wgłębienia. Dodatkowo jajko rozmieszać widelcem i posmarować nim bułki w przygotowanych dołkach ułożyć połówki śliwek i odstawić jeszcze na 30 minut.Piekarnik nagrzać do 180 piec około 20 minut po upieczeniu przestudzić i polać rozpuszczoną białą czekoladą wymieszaną z mlekiem po wierzchu zanim zastygnie czekolada posypać malinami. 
Domowe bułeczki ze śliwkami
Ciasto rozciągnąć i wyciąć szklanką krążki.
Domowe bułeczki ze śliwkami
Ułożone na blaszce bułki posmarować jajkiem.
Domowe bułeczki ze śliwkami
W każdym dołku bułki ułożyc połówki śliwek.
Domowe bułeczki ze śliwkami
Bułki piec do uzyskania złotego koloru.