Sposób przygotowania:
Rozgrzewająca zupa dyniowa
Pora myjemy i kroimy w plasterki, czosnek po obraniu drobno siekamy. Podsmażamy pora z czosnkiem, na odrobinie oleju doprawiając solą, pieprzem, kminkiem i imbirem.
Dynię obieramy i po usunięciu nasion kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka z porem i czosnkiem, mieszamy i smażymy jeszcze chwilkę. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, całość mieszamy i zalewamy bulionem. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu ok 30 minut.
Zupę studzimy, rozdrabniamy na krem za pomocą blendera, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ponownie podgrzewamy.
Podajemy z jogurtem naturalny i grzankami, można tez posypać świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Dynię obieramy i po usunięciu nasion kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka z porem i czosnkiem, mieszamy i smażymy jeszcze chwilkę. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, całość mieszamy i zalewamy bulionem. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu ok 30 minut.
Zupę studzimy, rozdrabniamy na krem za pomocą blendera, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ponownie podgrzewamy.
Podajemy z jogurtem naturalny i grzankami, można tez posypać świeżo mielonym kolorowym pieprzem.