mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Rozgrzewająca zupa meksyskańska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kolorowa, pikantna i bardzo smaczna zupa meksykańska z mięsem i warzywami:)

Rozgrzewająca zupa meksyskańska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rozgrzewająca zupa meksyskańska

 

  • 1/2 kg mielonej wołowiny lub wieprzowiny
  • 2-3 kolorowe papryki
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2,5 l wywaru wołowego
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka kolendry (utłuczona w moździerzu)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka przyprawy do dań meksykańskich
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Rozgrzewająca zupa meksyskańska
Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. Na patelni rozgrzewam olej, szklę na nim cebulę, dodaję czosnek i podsmażam na złoto. Wtedy dodaję mięso mielone i smażę je kilka minut aż do zbrązowienia. Usmażone mięso przekładam do większego garnka, zalewam gorącym wywarem wołowym i gotuję ok. 10 minut. Papryki oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w grubą kostkę. Ogórki konserwowe kroję w grubsze plastry. Paprykę dodaję do garnka, gotuję ok. 10 minut. Gdy papryka nieco zmięknie dodaję do zupy koncentrat pomidorowy. Dodaję ogórki, osączoną fasolkę i kukurydzę z puszki. Dodaję przyprawy i całość gotuję na niewielkim ogniu ok. 10-15 minut pod przykryciem. Zupa powinna być pikantna w smaku i dość gęsta.
Rozgrzewająca zupa meksyskańska
Mięso mielone podsmażam aż do zbrązowienia
Rozgrzewająca zupa meksyskańska
Paprykę oczyszczam z nasion i krojęw grubą kostkę
Rozgrzewająca zupa meksyskańska
Kukurydzę i fasolkę osączam z zalewy z puszki
Rozgrzewająca zupa meksyskańska
W dużym garnku gotuję zupę na niewielkim ogniu