Sposób przygotowania:
Rozgrzewający indyk z żurawiną i orzechamiPrzygotowanie i faszerowanie indyka
Mięso rozcinamy, aby uzyskać dość cienki, a szeroki płat, rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem oraz oregano. Na filecie rozsmarowujemy pół słoiczka żurawiny, żurawinę posypujemy szczyptą imbiru i chili. Na żurawinę wykładamy posiekane orzechy.
Faszerowanie indyka - c.d.
Na warstwie orzechów układamy plastry sera.
Zwijanie rolady
Mięso starannie zwijamy w roladę. Aby rolada się nie rozpadła, obwiązujemy ją nitką lub spinamy wykałaczkami.
Smażenie i pieczenie rolady
Roladę obsmażamy na oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy bulionem, pieczemy 40 minut w 190 st.C.
Przygotowanie rozgrzewającej konfitury
W międzyczasie przygotowujemy rozgrzewającą konfiturę żurawinowo - pomarańczową. Z pomarańczy wyciskamy sok. Pozostałe pół słoiczka żurawiny przekładamy do garnka. Dodajemy sok z pomarańczy, wino, chili i imbir. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje.
Prezentacja dania
Upieczone mięso wyjmujemy z bulionu, usuwamy nitki lub wykałaczkę, kroimy na kawałki.
Podajemy z konfiturą żurawinowo-pomarańczową i ulubionymi dodatkami, np. kaszą owsianą.