Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Rozgrzewający indyk z żurawiną i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rolady drobiowe z dodatkiem owoców i bakalii goszczą na moim stole bardzo często. Zimą danie wzbogacam o dodatek rozgrzewających przypraw. Zimowego indyka podałam z konfiturą z żurawiny z sokiem z pomarańczy, winem, imbirem i chili.

Rozgrzewający indyk z żurawiną i orzechami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rozgrzewający indyk z żurawiną i orzechami

 

Sposób przygotowania:

Rozgrzewający indyk z żurawiną i orzechami

Przygotowanie i faszerowanie indyka

Rozgrzewający indyk z żurawiną i orzechami
Do faszerowania indyka wykorzystałam żurawinę i orzechy włoskie

Mięso rozcinamy, aby uzyskać dość cienki, a szeroki płat, rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem oraz oregano. Na filecie rozsmarowujemy pół słoiczka żurawiny, żurawinę posypujemy szczyptą imbiru i chili. Na żurawinę wykładamy posiekane orzechy.

Faszerowanie indyka - c.d.

Rozgrzewający indyk z żurawiną i orzechami
Ser żółty apetycznie się rozpuści, czyniąc mięso smaczniejszym

Na warstwie orzechów układamy plastry sera.

Zwijanie rolady

Rozgrzewający indyk z żurawiną i orzechami
Roladę zwijamy, możemy obwiązać ją nicią lub spiąć wykałaczkami

Mięso starannie zwijamy w roladę. Aby rolada się nie rozpadła, obwiązujemy ją nitką lub spinamy wykałaczkami.

Smażenie i pieczenie rolady

Rozgrzewający indyk z żurawiną i orzechami
Roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w bulionie

Roladę obsmażamy na oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy bulionem, pieczemy 40 minut w 190 st.C.

Przygotowanie rozgrzewającej konfitury

W międzyczasie przygotowujemy rozgrzewającą konfiturę żurawinowo - pomarańczową. Z pomarańczy wyciskamy sok. Pozostałe pół słoiczka żurawiny przekładamy do garnka. Dodajemy sok z pomarańczy, wino, chili i imbir. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje.

Prezentacja dania

Upieczone mięso wyjmujemy z bulionu, usuwamy nitki lub wykałaczkę, kroimy na kawałki.

Podajemy z konfiturą żurawinowo-pomarańczową i ulubionymi dodatkami, np. kaszą owsianą.