Sposób przygotowania:
Kurczak w białym płaszczuETAP 1:
Oczyszczony, umyty filet ugotować z marchewkami, pietruszką, zielem angielskim, pieprzem ziarnistym czarnym i listkiem laurowym.
Gotować ok. 20 min w 1,3 l wody. Wyjąć warzywa i mięso. Wywar przecedzić i dodać żelatynę. Mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Do chłodnego wywaru dodać jeszcze majonez i wymieszać.
Zimny filet pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek pokroić drobniutko. Wymieszać razem kurczaka, ser i czosnek. Dodać szczyptę białego pieprzu i sól do smaku. Przełożyć do płaskiego naczynia. Zalać białym wywarem tak, żeby przykryć mięso. Wstawić do lodówki.
Jak już stężeje, to dopiero wlać pozostały wywar i ponownie wstawić do lodówki.
Gotowe danie udekorować wg uznania np. kwiatkami z marchewki i kawałkami koperku.
Smacznego.