Sposób przygotowania:
Roladki z indyka
Mięso nacinamy na płaty około 1 cm grubości. Delikatnie rozbijamy je tłuczkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i suszonym tymiankiem i imbirem. Dokładnie wyrabiamy.
Płaty indyka rozkładamy i równomiernie (cienką warstwą) nakładamy mięso mielone. Zwijamy jak roladki i spinamy wykałaczkami.
Tak przygotowane roladki panierujemy w mące pszennej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z każdej strony roladki. Usmażone mięso zalewamy wodą do wysokości roladek.
Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 1 godzinę. Wtedy mięso zrobi się miękkie.
Przed końcem gotowania zdejmujemy pokrywkę, aby zredukował się nam sos.
Zaklepujemy mąkę z wodą i dodajemy do sosu powstałego z duszenia mięsa. Doprawiamy do smaku jeszcze solą i pieprzem. Trzymamy jeszcze kilka minut na ogniu.
Przed podaniem usuwamy wykałaczki i kroimy roladki na kawałki. Polewamy sosem.
Płaty indyka rozkładamy i równomiernie (cienką warstwą) nakładamy mięso mielone. Zwijamy jak roladki i spinamy wykałaczkami.
Tak przygotowane roladki panierujemy w mące pszennej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z każdej strony roladki. Usmażone mięso zalewamy wodą do wysokości roladek.
Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 1 godzinę. Wtedy mięso zrobi się miękkie.
Przed końcem gotowania zdejmujemy pokrywkę, aby zredukował się nam sos.
Zaklepujemy mąkę z wodą i dodajemy do sosu powstałego z duszenia mięsa. Doprawiamy do smaku jeszcze solą i pieprzem. Trzymamy jeszcze kilka minut na ogniu.
Przed podaniem usuwamy wykałaczki i kroimy roladki na kawałki. Polewamy sosem.