superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Roladki z indyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Roladki są pyszne, proste w przygotowaniu i po ugotowaniu można je przygotować w wersji na zimno w żelatynie.

Roladki z indyka

Składniki:

Roladki z indyka

 

Sposób przygotowania:

Roladki z indyka
Mięso nacinamy na płaty około 1 cm grubości. Delikatnie rozbijamy je tłuczkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i suszonym tymiankiem i imbirem. Dokładnie wyrabiamy.

Płaty indyka rozkładamy i równomiernie (cienką warstwą) nakładamy mięso mielone. Zwijamy jak roladki i spinamy wykałaczkami.

Tak przygotowane roladki panierujemy w mące pszennej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z każdej strony roladki. Usmażone mięso zalewamy wodą do wysokości roladek.

Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 1 godzinę. Wtedy mięso zrobi się miękkie.

Przed końcem gotowania zdejmujemy pokrywkę, aby zredukował się nam sos.

Zaklepujemy mąkę z wodą i dodajemy do sosu powstałego z duszenia mięsa. Doprawiamy do smaku jeszcze solą i pieprzem. Trzymamy jeszcze kilka minut na ogniu.

Przed podaniem usuwamy wykałaczki i kroimy roladki na kawałki. Polewamy sosem.