szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Francuskie rożki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Uwielbiam ciasto francuskie między innymi za to że daje dużo możliwości kombinacji.

Francuskie rożki z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie rożki z jabłkami

 

  • 1/2 op ciasta francuskiego (ok 150 g)
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • cynamon
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • cukier trzcinowy

Sposób przygotowania:

Francuskie rożki z jabłkami
Ciasto rozłożyć na płasko i rozcinamy na 6 kwadratów. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do jabłka dodajemy płatki migdałowe, żurawinę i cynamon, całość mieszamy. Na kwadraty z ciasta nakłdamay po łyżce farszu jabłkowego i składamy na pół tworząc trójkąty. Dokładanie zamykamy trójkąty, aby nie wypłynął farsz jabłkowy, dodatkowo przygniatamy brzegi widelcem. Z wierzchu posypujemy cukrem trzcinowym i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 15 minut.
Francuskie rożki z jabłkami
Potrzebujemy między innymi ciasto jabłko i płatki migdałowe
Francuskie rożki z jabłkami
Ciasto rozkładamy i rozcinamy na 6 kwadratów
Francuskie rożki z jabłkami
Starte jabłka mieszamy z migdałąmi cynamonem i zurawina
Francuskie rożki z jabłkami
Ciasto zwijamy na pół tworząc trójkaty i pieczemy