jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Rożki kapuściane

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Rozki z kapusty z makaronem orkiszowym, białą kiełbaską i sosem z "Łowicza".

Rożki kapuściane

Składniki:

Rożki kapuściane

 

  • 8 liści kapusty pekińskiej
  • 1 litr bulionu
  • 100 g makaronu orkiszowego (tagliatelle)
  • 2 kawałki białej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 1 łyzka masła sklarowanego
  • sól, pieprz do smaku
  • mały słoiczek sosu do Spaghetti – Łowicz
  • tarty żółty ser do posypania

Sposób przygotowania:

Rożki kapuściane
Liście kapusty kroimy na pół w poprzek, górne części gotujemyw bulionie do miękkości.Wyjmujemy liście, dolewamy wodę i gotujemy makaron wg. przepisu na opakowaniu. Posiekaną cebulę oraz pokrojoną na półplasterki kiełbasę smażymy na maśle, dodajemy posiekane dolne części kapusty. Podlewamy odrobiną wody. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy sos, doprawiamy do smaku sola i pieprzem,jesli trzeba, dodajemy makaron. Z kapusty robimy rożki i napełniamy je farszem z makaronu. Przed podaniem posypujemy startym serem.