karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Rożki kruche z pianką poziomkową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, maślane rożki, które pięknie pachną i uroczo wyglądają. Idealna przekąska na co dzień i od święta. Polecam i życzę smacznego.

Rożki kruche z pianką poziomkową Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rożki kruche z pianką poziomkową

Ciasto

Pianka poziomkowa

Sposób przygotowania:

Rożki kruche z pianką poziomkową
Do naczynia wlać śmietanę, wsypać mąkę, dodać masło i sól. Dokładnie zagnieść. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę posypaną wcześniej mąką. Ciasto można podzielić na mniejsze porcje. Rozwałkowywać je na dość płaskie ok. 4 mm podłużne placki ok. 20-25 cm. Z nich wykrawać wąskie pasy szerokości ok. 3-4 cm. Każdy rurkę do pieczenia przykładać do kolejnych pasów. Przy węższej części rurki lekko skleić ciasto, po czym nawijać je równomiernie, idąc ku rozszerzeniu rurki. Czynność powtarzać do wykończenia ciasta. Z jednej strony każdego rożka ciasto lekko posmarować rozmąconym jajkiem i posypać grubym cukrem. Każdy rożek piec w temp. 200 st. C przez ok. 20-25 minut, układając je na blasze cukrem do góry. 
Gdy wszystkie będą gotowe, można przygotować piankę. Zagotować 50 ml wody i dodać do niej 1/4 łyżeczki żelatyny. Dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić mikserem na bitą śmietanę, uważając jednocześnie, żeby zbyt długie ubijanie nie doprowadziło do oddzielenia się z niej wody. Gdy będzie gotowa, dodać ostudzoną wodę z żelatyną, cukier puder (najlepiej przez sitko) i poziomki. Lekko rozmieszać do ujednolicenia koloru i połączenia składników.
Gotowe rożki nadziewać masą śmietanową. Wstawić do lodówki. Po ok. 3 godzinach masa powinna już wystarczająco stężeć. W zależności od grubości ciasta i długości rurek, można przygotować różną liczbę rożków. U mnie przy rurkach 9 cm - ok. 25 rożków.
Rożki kruche z pianką poziomkową
Rożki zapiekać w temp. 200 st. Do ich formowania idealnie nadają się rurki (stożki) do zapiekania.