Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rożki z ciasta ziemniaczanego z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rożki ziemniaczane podawać gorące z sosem lub jako dodatek do czystych zup.

Rożki z ciasta ziemniaczanego z mięsem

Składniki:

Rożki z ciasta ziemniaczanego z mięsem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rożki z ciasta ziemniaczanego z mięsem
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych dodać 2 jajka, mąkę i zagnieść ciasto. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym smalcu, dodać drobno posiekane lub zmielone w maszynce mięso, przyprawić do smaku, wymieszać i chwilę podsmażyć. Ciasto rozwałkować, pokroić w kwadraty. Na każdy kwadrat nałożyć farszu i zlepiać przeciwległe kąty. Zanurzać w roztrzepanym jajku i obtaczać w bułce. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.