Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rożki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wyśmienite rożki z ciasta francuskiego z nadzieniem jabłkowym z cynamonem

Rożki z jabłkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rożki z jabłkami

 

 

Sposób przygotowania:

Rożki z jabłkami
Na stolnicę przesiać 1 szkl mąki, dodać masło, Posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 2 godziny. Z pozostałej mąki, śmietany, octu, soli i jajka zrobić ciasto jak na pierogi. Jabłka obrać, rozgotować, dodać cukier i cynamon, wymieszać. Ciasto pirogowe rozwałkować, na środek położyć ciasto maślane, składać w kopertę i wałkować. Czynność tę powtórzyć 4 razy. Następnie ciasto kroić w kwadraty, nakładać masę jabłkową, składać po przekątnej, posmarować białkiem, zlepiać brzegi i układać na przygotowanej blaszce. Piec w temp 190 stopni około 20 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Rożki z jabłkami
Etap 1