Sposób przygotowania:
Rożki z topionego ciasta z marmoladą
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać margarynę i posiekać nożem, aby nie było wyczuwalnych grudek tłuszczu, osolić lekko do smaku.
Drożdże rozmieszać z cukrem i letnim mlekiem, dodać do mąki z margaryną razem z jajkiem i ciasto bardzo delikatnie wyrobić.
Wyrobione zawinąć w ściereczkę, luźno związać i włożyć do naczynia z zimną wodą.
Ciasto powinno mniej więcej po 1 godzinie wypłynąć na wierzch.
Wtedy wyjąć je ze ściereczki, podzielić na dwie części, rozwałkować do grubości 1/2 cm.
Pokrajać ciasto na kwadraty o boku 7 cm.
Na środek każdego kwadratu położyć po łyżeczce marmolady.
Składać kwadraty po przekątnej i widelcem starannie zlepić brzegi.
Ułożyć ciastka na blasze wysmarowanej masłem, dość luźno. odstawić, aby ciasto znów zaczęło rosnąć.
Wtedy wstawić blachy z ciastkami do nagrzanego piekarnika.
Piec do uzyskania jasno złocistego zabarwienia.
Zdjęte z blachy gorące rożki posypać obficie cukrem pudrem.
Drożdże rozmieszać z cukrem i letnim mlekiem, dodać do mąki z margaryną razem z jajkiem i ciasto bardzo delikatnie wyrobić.
Wyrobione zawinąć w ściereczkę, luźno związać i włożyć do naczynia z zimną wodą.
Ciasto powinno mniej więcej po 1 godzinie wypłynąć na wierzch.
Wtedy wyjąć je ze ściereczki, podzielić na dwie części, rozwałkować do grubości 1/2 cm.
Pokrajać ciasto na kwadraty o boku 7 cm.
Na środek każdego kwadratu położyć po łyżeczce marmolady.
Składać kwadraty po przekątnej i widelcem starannie zlepić brzegi.
Ułożyć ciastka na blasze wysmarowanej masłem, dość luźno. odstawić, aby ciasto znów zaczęło rosnąć.
Wtedy wstawić blachy z ciastkami do nagrzanego piekarnika.
Piec do uzyskania jasno złocistego zabarwienia.
Zdjęte z blachy gorące rożki posypać obficie cukrem pudrem.