jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Rożki z topionego ciasta z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

rożki z topionego ciasta z marmoladą, polecane do kawy i herbaty na podwieczorek

Rożki z topionego ciasta z marmoladą

Składniki:

Rożki z topionego ciasta z marmoladą

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 5 dag drożdży
  • sól- szczypta
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jako
  • marmolada- kilka łyżek
  • cukier puder- do posypania

Sposób przygotowania:

Rożki z topionego ciasta z marmoladą
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać margarynę i posiekać nożem, aby nie było wyczuwalnych grudek tłuszczu, osolić lekko do smaku.

Drożdże rozmieszać z cukrem i letnim mlekiem, dodać do mąki z margaryną razem z jajkiem i ciasto bardzo delikatnie wyrobić.

Wyrobione zawinąć w ściereczkę, luźno związać i włożyć do naczynia z zimną wodą.

Ciasto powinno mniej więcej po 1 godzinie wypłynąć na wierzch.

Wtedy wyjąć je ze ściereczki, podzielić na dwie części, rozwałkować do grubości 1/2 cm.

Pokrajać ciasto na kwadraty o boku 7 cm.

Na środek każdego kwadratu położyć po łyżeczce marmolady.

Składać kwadraty po przekątnej i widelcem starannie zlepić brzegi.

Ułożyć ciastka na blasze wysmarowanej masłem, dość luźno. odstawić, aby ciasto znów zaczęło rosnąć.

Wtedy wstawić blachy z ciastkami do nagrzanego piekarnika.

Piec do uzyskania jasno złocistego zabarwienia.

Zdjęte z blachy gorące rożki posypać obficie cukrem pudrem.