Sposób przygotowania:
Rozmarynowe ciasteczka z orzechami
Orzechy posiekać. Na suchą, rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki miodu. Miód podgrzewać, aż zacznie się pienić. Do miodu wrzucić orzechy. Smażyć razem 1-2 minuty, co chwilę mieszając. Orzechy ostudzić. Miękki tłuszcz przełożyć do miski. Dodać do niego cukier i resztę miodu, dokładnie utrzeć. Igiełki rozmarynu drobno posiekać, wrzucić do maślanej masy. Dodać do niej też przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia i skórkę startą z pomarańczy. Wszystko wymieszać i zagnieść w gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, ułożyć na natłuszczonej blasze. Na cieście zrobić nożem płytkie nacięcia w kształcie trójkątów (nie przecinać ich do końca). Na każdym trójkąciku ułożyć po trochu karmelizowanych orzechów, lekko je docisnąć. Ciastka piec w 180 stopniach przez ok. 12 minut (aż się lekko zrumienią). Upieczone ciastka pokroić wzdłuż zaznaczonych linii i ostudzić. Ostudzone ciastka można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem..