Sposób przygotowania:
Różności z grilla
Udka kurze, plastry schabu, filety z dorsza lub dzwonki z łososia opłukać, osuszyć oraz natrzeć solą, pieprzem, ziołami oraz obtoczyć w marynacie miodowo-musztardowej i wstawić misę i talerze z zawartością do lodówki na 2-3 godz., by smaki się przegryzły. Ser camembert po rozpakowaniu można obtoczyć w całości w małej ilości oliwy z oliwek i obsypać ziołami suszonymi i pieprzem cytrynowym. Mozarellę w kulkach lub w gomułkach po odsączeniu również oprószyć ziołami bez nacierania oliwą, bo jest wystarczająco wilgotny. Grilla rozpalić na pół godziny przed pieczeniem lub nastawić w piekarniku funkcję "grill". Kawałki mięs i ryb ułożyć na blasze, gdy się piecze w piekarniku lub też na tackach aluminiowych tak jak i ser. Ustawić tacki na ruszcie i grillować przez 20-30 min. mięso i ryby, a ser krócej z ok.10-15 min. Po upieczeniu zdjąć tacki szczypcami lub wyjąć blachę z piekarnika i przekładać mięso i ryby łopatką kuchenną , a szczypcami do drobiu udka na talerze. Serwować z sosami barbecue lub Tysiąca Wysp. Ser grillowany podawać jako przystawkę do pieczywa.