marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Różności z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Uwielbiam urozmaicać sobie i innym potrawy z grilla tak jak ta mieszanka mięs,ryb oraz niektórych serów,a czasem i warzyw.

Różności z grilla

Składniki:

Różności z grilla

 

  • 6 udek kurczaka,
  • 6 filetów dorsza lub łososia w dzwonkach,
  • 6 grubszych plastrów schabu,
  • 6 porcji sera mozarella lub camembert,
  • Marynata:
  • oliwa z oliwek,
  • sok ze świeżej cytryny(bez pestek),
  • słoiczek musztardy Dijon lub zwykłej łagodnej,
  • 6 pełnych łyżek miodu do udek lub schabu,
  • majeranek,
  • pieprz cytrynowy lub ziołowy,
  • po szczypcie różnych ziół,np. szałwia, bazylia,tymianek,
  • sól,
  • węgiel drzewny na rozpałkę.

Sposób przygotowania:

Różności z grilla
Udka kurze, plastry schabu, filety z dorsza lub dzwonki z łososia opłukać, osuszyć oraz natrzeć solą, pieprzem, ziołami oraz obtoczyć w marynacie miodowo-musztardowej i wstawić misę i talerze z zawartością do lodówki na 2-3 godz., by smaki się przegryzły. Ser camembert po rozpakowaniu można obtoczyć w całości w małej ilości oliwy z oliwek i obsypać ziołami suszonymi i pieprzem cytrynowym. Mozarellę w kulkach lub w gomułkach po odsączeniu również oprószyć ziołami bez nacierania oliwą, bo jest wystarczająco wilgotny. Grilla rozpalić na pół godziny przed pieczeniem lub nastawić w piekarniku funkcję "grill". Kawałki mięs i ryb ułożyć na blasze, gdy się piecze w piekarniku lub też na tackach aluminiowych tak jak i ser. Ustawić tacki na ruszcie i grillować przez 20-30 min. mięso i ryby, a ser krócej z ok.10-15 min. Po upieczeniu zdjąć tacki szczypcami lub wyjąć blachę z piekarnika i przekładać mięso i ryby łopatką kuchenną , a szczypcami do drobiu udka na talerze. Serwować z sosami barbecue lub Tysiąca Wysp. Ser grillowany podawać jako przystawkę do pieczywa.