Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1385]

Różowy biszkopt przekładany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 310
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tym razem swój biszkopt przełożyłam masą kukułkową oraz dżemem i przyznam, że to połączenie wyszło wyśmienite. Dodatkowo pyszna polewa czekoladowa, troszkę ozdób i jest efekt cieszący oko.

Różowy biszkopt przekładany

Składniki:

Różowy biszkopt przekładany

Tortownica o średnicy 22-25 cm, biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (1 szklanka = 250 ml)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • różowy barwnik (u mnie naturalny w proszku)

Moje nadzienie:

  • masa kukułkowa
  • dżem

Polewa:

  • 150 g czekolady (u mnie deserowa)
  • 3-4 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Różowy biszkopt przekładany
Biszkopt:

Białka ubić na sztywną pianę i kolejno połączyć z cukrem oraz żółtkami.

Na końcu wmieszać mąkę przesianą z barwnikiem oraz proszkiem do pieczenia.

Całość przelać do tortownicy wysłanej papierem do pieczenia (tylko dno).

Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 170 stopni..

Ostudzone ciasto przekroić na 3 części i przełożyć dowolnym nadzieniem.

Polewa:

Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i następnie połączyć z mlekiem.

Polewą polać wierzch ciasta.