ilka222

ilka222

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Różowy biszkopt z masą jabłkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Biszkopt zabarwiony barwnikiem z masą z prażonych jabłek, z dodatkiem galaretki, oraz z masą o smaku malinowym.

Różowy biszkopt z masą jabłkową

Składniki:

Różowy biszkopt z masą jabłkową

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku
  • odrobina czerwonego barwnika

Masa jabłkowa

  • słoik prażonych jabłek
  • galaretka cytrynowa
  • pół szklanki wody
  • kilka łyżek cukru

Masa malinowa

  • opakowanie masy malinowej tortowej + 1/2 l kremówki 30% do masy

Sposób przygotowania:

Różowy biszkopt z masą jabłkową

ETAP 1:

Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek, po czym białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie żółtka. Wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem. Do ciasta dodać barwnik.

Ciasto przelać do blaszki i piec ok. 15 min w 160 C.

We wrzątku rozpuścić galaretkę, następnie gdy zacznie stygnąć wymieszać ją z jabłkami, należy dodać trochę cukru bo masa jest kwaskowa.

Gdy jabłkowa masa zacznie tężeć wyłożyć na wystudzony biszkopt. Krem malinowy przygotować wg przepisu na opakowaniu i przełożyć na ciasto. Schłodzić.