Sposób przygotowania:
Biało-różowy tort dla dziewczynki
Biszkopt: Jajka wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej przed robieniem biszkopta,żeby nabrały temperatury pokojowej. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia Mąki przesiać. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Tortownice wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec biszkopt w 180st. w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. ( Na początku pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnika,żeby ciacho nie opadło). Sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go, odciąć ciasto od tortownicy i odwrócić do góry nogami na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu. Odłożyć na noc. Masa biała: Wieczór przed przekładaniem tortu: Do rondelka wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę i ogrzewać do roztopienia czekolady. Ostudzić, przelać do plastikowego pudełka, zamknąć je i wstawić do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia: Serek przełożyć do miski i zmiksować. Czekoladową śmietankę ubić na sztywno,. Do ubitej śmietanki dodać serek i całość delikatnie wymieszać, odstawić do lodówki. Masa różowa: Wodę zagotować w garnku. Postawić miskę i wrzucić pianki, zacząć je roztapiać, początkowo rozpuszczanie idzie dosyć opornie, ale potem jest łatwiej.. Po około 3-4 minutach dodać mleko. Wymieszać i pozwolić parze działać. Następnie dodać resztę mleka i całkowicie rozpuścić pianki ostudzić. W między czasie ubić kremówkę na sztywno, dodając w połowie miksowania zagęstnik. Zimną piankę dodawać po łyżce do śmietanki i cały czas miksować. Na koniec wlać kilka kropel barwnika i dokładnie wymieszać. Wykonanie: Biszkopt rozkroić na 3 części. Na paterę położyć pierwszy krążek, zapiąć obręcz tortownicy i nasączyć. Rozsmarować i wyrównać cały biały krem. Delikatnie położyć drugi kawałek biszkoptu i ponownie nasączyć. Nałożyć cały różowy krem. Wyrównać i dać ostatni kawałek ciasta, który również delikatnie nasączyć. Dekoracja: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem do śmietanki. Podzielić na kilka porcji i wymieszać z barwnikami w różnych kolorach i udekorować w dowolny sposób. U mnie była dekoracja-kotek hello kitty. Zapraszam i polecam.
weronikaS
jaNina
edytaha
Sto lat dla Martynki! :)
monikaT83
zbysiowa
2milutka
monikaT83
Troszkę się obawiałam tej piankowej masy ale okazała się bardzo smaczna:)