Sposób przygotowania:
Torcik różowy z serową masą
Winogrono obrać z gałązek, umyć, osuszyć.
Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli, ubijać na sztywno dodając po łyżce cukru. Następnie dodać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dodać czekoladę w proszku wymieszaną z 4 łyżkami wody. Mąkę przesiać z proszkiem, połączyć delikatnie z masą jajeczną. Ciasto wylać do średniej tortownicy posmarowanej masłem, piec w nagrzanym piekarniku 170 stopni 35-40 minut.Ostudzony biszkopt przekroić na trzy części.
Masło utrzeć na puch. Dodawać na zmianę do utartego masła po łyżce serka oraz mleka w proszku. Parę minut miksować wszystkie składniki po połączeniu.
Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, pozostawić do schłodzenia. Do mleka wsypać śmietankę śnieżkę i zmiksować. Następnie powoli wlewać tężejącą galaretkę miksując.
Herbatę wymieszać z spirytusem, skropić krążki.
Pierwszy krążek posmarować masą serową, ułożyć winogrono, położyć drugi krążek, posmarować masą z galaretką. Położyć trzeci krążek. Posmarować wierzch i boki cieniutko masą serową a następnie na masę serową rozsmarować śmietanę bitą z galaretką. Ułożyć pozostałą część winogronana torciku. Wstawić do lodówki.
Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli, ubijać na sztywno dodając po łyżce cukru. Następnie dodać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dodać czekoladę w proszku wymieszaną z 4 łyżkami wody. Mąkę przesiać z proszkiem, połączyć delikatnie z masą jajeczną. Ciasto wylać do średniej tortownicy posmarowanej masłem, piec w nagrzanym piekarniku 170 stopni 35-40 minut.Ostudzony biszkopt przekroić na trzy części.
Masło utrzeć na puch. Dodawać na zmianę do utartego masła po łyżce serka oraz mleka w proszku. Parę minut miksować wszystkie składniki po połączeniu.
Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, pozostawić do schłodzenia. Do mleka wsypać śmietankę śnieżkę i zmiksować. Następnie powoli wlewać tężejącą galaretkę miksując.
Herbatę wymieszać z spirytusem, skropić krążki.
Pierwszy krążek posmarować masą serową, ułożyć winogrono, położyć drugi krążek, posmarować masą z galaretką. Położyć trzeci krążek. Posmarować wierzch i boki cieniutko masą serową a następnie na masę serową rozsmarować śmietanę bitą z galaretką. Ułożyć pozostałą część winogronana torciku. Wstawić do lodówki.