halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Torcik różowy z serową masą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Torty, torciki towarzyszą nam przy każdej uroczystości i nie tylko. Jeśli mamy smak zjeść torcika przygotujmy sobie. Jest nie zbyt słodki.

Torcik różowy z serową masą

Składniki:

Torcik różowy z serową masą

biszkopt

  • jajka 8 sztuk
  • mąka tortowa 8 łyżek
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • cukier 8 łyżek
  • sól 1 szczypta
  • czekolada w proszku 4 łyżki

Pierwsza masa

  • serek homogenizowany waniliowy 200 ml
  • masło 15 dag
  • mleko w proszku 4 łyżki
  • winogrona białe 80 dag

Druga masa

  • mleko 200 ml
  • galaretka truskawkowa 1 sztuka
  • bita śmietana śnieżka 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Torcik różowy z serową masą
Winogrono obrać z gałązek, umyć, osuszyć.

Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli, ubijać na sztywno dodając po łyżce cukru. Następnie dodać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dodać czekoladę w proszku wymieszaną z 4 łyżkami wody. Mąkę przesiać z proszkiem, połączyć delikatnie z masą jajeczną. Ciasto wylać do średniej tortownicy posmarowanej masłem, piec w nagrzanym piekarniku 170 stopni 35-40 minut.Ostudzony biszkopt przekroić na trzy części.

Masło utrzeć na puch. Dodawać na zmianę do utartego masła po łyżce serka oraz mleka w proszku. Parę minut miksować wszystkie składniki po połączeniu.

Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, pozostawić do schłodzenia. Do mleka wsypać śmietankę śnieżkę i zmiksować. Następnie powoli wlewać tężejącą galaretkę miksując.

Herbatę wymieszać z spirytusem, skropić krążki.

Pierwszy krążek posmarować masą serową, ułożyć winogrono, położyć drugi krążek, posmarować masą z galaretką. Położyć trzeci krążek. Posmarować wierzch i boki cieniutko masą serową a następnie na masę serową rozsmarować śmietanę bitą z galaretką. Ułożyć pozostałą część winogronana torciku. Wstawić do lodówki.