ilka222

ilka222

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 126]

Biszkopt z masą jabłkową i budyniową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Biszkopt przełożony różnymi smakami mas

Biszkopt z masą jabłkową i budyniową

Składniki:

Biszkopt z masą jabłkową i budyniową

 

  • 6 jajek
  • szkl. cukru
  • szkl. mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 galaretki agrestowe
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 kg jabłek
  • 2 kostki masła lub margaryny
  • 1 litr mleka do budyniów
  • 2 budynie malinowe
  • 2 budynie bananowe
  • szkl. cukru do masy
  • posypka kolorowa i kiwi do dekoracji

Sposób przygotowania:

Biszkopt z masą jabłkową i budyniową
Przygotować biszkopt: Ubić biała z cukrem, dodać żółtka, następnie wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem, ciasto wylać do blaszki posmarowanej margaryną i posypanej mąką, piec ok. 30-40 minut w temp. 160 C. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia i zimne przekoić wzdłuż na połowę.Przygotować masy budyniowe: Budynie rozprowadzić z mlekiem i ugotować na pozostałym mleku z dodatkiem cukru, przestudzone utrzec z tłuszczem.Przygotować masę jabłkowo-galaretkową: Obrane jabłka utrzeć na tarce z dużymi otworami, włożyć do garnka i prażyć chwilę z dodatkiem cukru, podzielić na połowędo jednej części dodać galaretkę suchą wiśniową a do drugiej agrestową, po czym jeszcze chwilkę prażyć i pozostawić do ostygnięcia.Na biszkopt wyłożyć agrestowo-jabłkową masę, posmarować masą bananową, przykryć biszkoptem, nałożyć masę wiśniowo-jabłkową, na nią masę malinową, udekorować owocami kiwi i posypać posypką cukrową. Schłodzić w lodówce.