Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik z masłem orzechowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny sernik z masłem orzechowym, idealny dla wielbicieli masła orzechowego. Bardzo polecam na podwieczorek z filiżanką kawy.

Sernik z masłem orzechowym

Składniki:

Sernik z masłem orzechowym

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku o smaku waniliowym)
  • 5 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 25 dag masła orzechowego

Dodatkowo:

  • 20 dag okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Sernik z masłem orzechowym
1. Zaczynamy od masy serowej: Masło lub margarynę przekładamy do miski, dodajemy cukier i żółtka i ucieramy na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy masło orzechowe i ser, dokładnie ucieramy. Kolejno białka ubijamy na sztywną pianę, ubite przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

2. Teraz pieczenie: Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy w równych rzędach biszkopty i wykładamy na nie masę serową. Tak wykonany sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studziłam w piekarniku, a następnie zimny wstawiłam do lodówki.

3. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.



Rady:

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy i dodać 1 opakowanie cukru waniliowego.

Masło orzechowe najlepiej bez kawałków orzechów.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Sernik można pokroić na około 30 kawałków.

Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm. 

Tagi:

sernik deser