agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

żur żur

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

żur na wielkanocny stół i nie tylko

żur żur

Składniki:

żur żur

 

  • 0,5 litra żur gotowy w butelce lub zakiszonego w domu,
  • 25 dkg włoszczyzna,
  • 15 dkg boczek wędzony,
  • 1,5 litra woda,
  • ząbek czosnku,
  • 35 dkg różnego rodzaju wędliny i mięsa (szynka, kiełbasa, boczek wędzony, schab pieczony),
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • do smaku pieprz, chrzan tarty, sól

 

Sposób przygotowania:

żur żur
Z boczku i włoszczyzny ugotować wywar, przecedzić, wlać żur i zagotować. Dodać przyprawy i roztarty z solą czosnek. Mięsa, wędliny i jaja pokroić w kostkę. Nakładać porcje na talerze, zalać gorącym żurem.
Podawać z ziemniakami odkruszonymi słoniną .