zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Zakwas na żur -kiszenie żuru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny i pachnący czosnkiem żur.. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy na 4 -5 dni do ukiszenia. Po tym czasie przelewamy żur przez durszlak i zlewamy do butelek.

Zakwas na  żur  -kiszenie żuru Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zakwas na żur -kiszenie żuru

 

 

Sposób przygotowania:

Zakwas na żur -kiszenie żuru

Przygotowujemy duży słój lub garnek kamionkowy, wlewamy wodę, wsypujemy mąkę żurkową, płatki owsiane, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, łyżkę majeranku i dokładnie mieszamy.


Na wierzchu kładziemy skórkę od chleba. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy na 4 -5 dni do ukiszenia.


Po tym czasie przelewamy żur przez durszlak i zlewamy do butelek. 

Zakwas na  żur  -kiszenie żuru
Przygotowujemy duży słój lub garnek kamionkowy, wlewamy wodę, wsypujemy mąkę żurkową, płatki owsian
Zakwas na  żur  -kiszenie żuru
Zakrywamy ściereczką i odstawiamy na 4 -5 dni do ukiszenia
Zakwas na  żur  -kiszenie żuru
Po tym czasie przelewamy żur przez durszlak
Zakwas na  żur  -kiszenie żuru
zlewamy przecedzony żur , mieszamy i wlewamy do butelek