anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Rukola, łosoś i jajeczka przepiórcze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Orzeszki piniowe możemy zastąpić uprażonymi ziarnami słonecznika, ocet balsamiczny sokiem z cytryny, a sałatka będzie równie smaczna.

Rukola, łosoś i jajeczka przepiórcze Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rukola, łosoś i jajeczka przepiórcze

 

  • jajeczka przepiórcze - 6 szt.
  • łosoś wędzony na ciepło - 300 g
  • pomidory koktajlowe - 10 szt.
  • mała sałata lodowa - ¼ szt.
  • rukola - 1 garść
  • cebula czerwona - ½ szt.
  • orzeszki piniowe - 2 łyżki
  • SOS DO SAŁATKI:
  • ocet balsamiczny - 2 łyżki
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno – 2 łyżki
  • pieprz czarny świeżo mielony - do smaku

 

Sposób przygotowania:

Rukola, łosoś i jajeczka przepiórcze
Do rondelka włóż jajeczka, wlej zimnej wody tyle, aby były całkowicie zakryte. Nakryj rondelek pokrywką i doprowadź do wrzenia. Gdy tylko woda się zagotuje, wyłącz palnik. Trzymaj jajka we wrzątku przez 3-4 minuty, następnie zalej je zimną wodą. Gdy jajeczka ostygną, usuń skorupki, a jajeczka opłucz wodą. Obie sałaty umyj i dokładnie osusz np. w suszarce do sałaty. Lodową porwij na małe kawałki i przełóż je do miski. Dodaj umyte i pokrojone pomidorki koktajlowe i pokrojoną cebulę. Z wędzonego łososia usuń skórę, podziel go na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Połącz składniki sosu i delikatnie wymieszaj z sałatką. Dodaj ugotowane na twardo i przekrojone na pół jajeczka przepiórcze. Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe cały czas mieszając, aby się nie spaliły. Gdy przestygną posyp nimi sałatkę.
Rukola, łosoś i jajeczka przepiórcze
Łosoś wędzony na ciepło, jajeczka przepiórcze, pomidorki i sałata lodowa.