jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Ruloniki królewskie

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Szynka zawijana z kremem jajecznym i szparagami oblana galaretą:)

Ruloniki królewskie

Składniki:

Ruloniki królewskie

 

  • 12 plastrów szynki
  • 2 jaja
  • 1 puszka szparagów konserwowych zielonych lub białych
  • 1 łyżka szczypioru
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 l bulionu z kostki warzywnego lub drobiowego
  • ¾ paczki żelatyny
  • ½ pomidora
  • 3 różyczki brokuła
  • 3 różyczki kalafiora
  • 6 małych karotek

 

 

Sposób przygotowania:

Ruloniki królewskie
Jaja ugotować na twardo, ostudzić, a kiedy będą zimne rozgnieść je widelcem, dodać musztardę, szczypior, majonez, przyprawić do smaku solą, pieprzem i dobrze wymieszać. Szparagi odsączyć z zalewy. W osolonej wodzie podgotować kilka minut brokuła, kalafior i karotkę. Bulion zagotować i do gorącego dodać żelatynę i dobrze wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Rozłożyć 6 plastrów szynki i na każdym z nich rozsmarować pastę jajeczną, potem poukładać szparagi i złożyć rogi szynki do siebie na zakładkę.Następnie przygotować pozostałe 6 plastrów szynki i układać na nich pojedynczo nadzianą szynkę złączeniami do spodu i znowu zwinąć na zakładkę. Tak przygotowane rulony układać w szerokim, niewysokim naczyniu, a na każdy rulon położyć po kawałku pokrojonego w pół plastry pomidora, a w wolnych miejscach poukładać ugotowane warzywa i wszystko zalać gotową, ciepłą zalewą. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.