madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Ruloniki z farszem jajecznym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Przekąska a może zakąska, w każdym bądź razie sprawdza się w każdej sytuacji na kolację, śniadanie czy Święta Wielkanocne.

Ruloniki z farszem jajecznym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ruloniki z farszem jajecznym

Ruloniki

  • 20 plasterków łopatki konserwowej
  • 8 jaj
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól do smaku
  • mielony czarny pieprz do smaku

Dekoracja

  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 10 małych listków sałaty
  • 10 zielonych oliwek
  • 5 rzodkiewek
  • 1/2 pęczka natki ozdobnej

Sposób przygotowania:

Ruloniki z farszem jajecznym
Umyte jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, następnie studzimy i obieramy skorupki. Zimne jajka kroimy w drobną kosteczkę.Przekładamy do miski i mieszamy z drobno posiekanym szczypiorkiem i majonezem. Na końcu dodajemy do smaku sól oraz czarny mielony pieprz.

Tak przygotowany farsz nakładamy na każdy plasterek łopatki i zwijamy ruloniki,które układamy na paterze i dekorujemy wg własnego uznania lub tak jak ja z podanych składników dekoracji. 
Ruloniki z farszem jajecznym
Umyte jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie
Ruloniki z farszem jajecznym
Pokrojone jajka mieszamy ze szczypiorkiem i majonezem
Ruloniki z farszem jajecznym
Na każdym plasterku łopatki układamy farsz jajeczny
Ruloniki z farszem jajecznym
Zwinięte ruloniki z farszem układamy na paterze