Sposób przygotowania:
Rumbomba
Ciasto:
Jajka z cukrem ubić do białości, potem dodać mąkę i kartoflankę wymieszaną z proszkiem. Piec w okrągłej blaszce o średnicy ok.. 22 cm, w temp. 180°C, przez 60 min.
Krem:
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić do białości, potem dodać mleko i 30g masła, zagotować, cały czas mieszając uważać żeby się nie przypaliło. Masę ostudzić. Resztę: 220g masła dobrze ubić dodając po trochę ostudzoną masę. Od biszkoptowego odkroić krążek 1-2 cm i położyć go na talerzu, pokropić rumem i posmarować dżemem. Pozostałą część ciasta pokroić w kostki (1cm na 1cm) pokropi je również rumem i połączyć delikatnie mieszając rękoma z masą.
Masę kładziemy na ciasto posmarowane dżemem i formujemy kulę. Całość polać polewą.
Sabina - Słupsk
Jajka z cukrem ubić do białości, potem dodać mąkę i kartoflankę wymieszaną z proszkiem. Piec w okrągłej blaszce o średnicy ok.. 22 cm, w temp. 180°C, przez 60 min.
Krem:
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić do białości, potem dodać mleko i 30g masła, zagotować, cały czas mieszając uważać żeby się nie przypaliło. Masę ostudzić. Resztę: 220g masła dobrze ubić dodając po trochę ostudzoną masę. Od biszkoptowego odkroić krążek 1-2 cm i położyć go na talerzu, pokropić rumem i posmarować dżemem. Pozostałą część ciasta pokroić w kostki (1cm na 1cm) pokropi je również rumem i połączyć delikatnie mieszając rękoma z masą.
Masę kładziemy na ciasto posmarowane dżemem i formujemy kulę. Całość polać polewą.
Sabina - Słupsk