Rumbomba

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jajka z cukrem ubić do białości, potem dodać mąkę i kartoflankę wymieszaną z proszkiem...

Rumbomba

Składniki:

Rumbomba

 

  • CIASTO:
  • 9 jaj
  • 300g cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 4 łyżki. proszku do pieczenia
  • 150 dag mąki
  • 150 dag mąki ziemniaczanej

 

  • Krem:
  • 250g masła
  • 100g cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/4 l mleka
  • 2 jajka
  • 20-25 łyżek rumu
  • mały słoiczek dżemu borówkowego bądź żurawinowego

 

Sposób przygotowania:

Rumbomba
Ciasto:

Jajka z cukrem ubić do białości, potem dodać mąkę i kartoflankę wymieszaną z proszkiem. Piec w okrągłej blaszce o średnicy ok.. 22 cm, w temp. 180°C, przez 60 min.

Krem:

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić do białości, potem dodać mleko i 30g masła, zagotować, cały czas mieszając uważać żeby się nie przypaliło. Masę ostudzić. Resztę: 220g masła dobrze ubić dodając po trochę ostudzoną masę. Od biszkoptowego odkroić krążek 1-2 cm i położyć go na talerzu, pokropić rumem i posmarować dżemem. Pozostałą część ciasta pokroić w kostki (1cm na 1cm) pokropi je również rumem i połączyć delikatnie mieszając rękoma z masą.

Masę kładziemy na ciasto posmarowane dżemem i formujemy kulę. Całość polać polewą.



Sabina - Słupsk