basia4ab

basia4ab

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Rumiane udka kurczaka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jest znakomitym mięsem, aromatyczny.Ja i moja rodzina, bardzo lubimy tak przygotowane udka.Podaje je z ziemniaczkami i dowolną surówką.

Rumiane udka kurczaka

Składniki:

Rumiane udka kurczaka

 

  • udka kurczaka 4 szt
  • masło 10 dkg
  • olej 0,5 szklanki
  • przyprawa do kurczaka 2 łyżeczki
  • papryka mielona 2 szczypty
  • jarzynka 1 łyżeczka
  • pieprz mielony 2 szczypty
  • czosnek 5 ząbków
  • majeranek 2 szczypty

 

Sposób przygotowania:

Rumiane udka kurczaka
Udka, wypłukane, odsączone, nacieram zmiażdżonym czosnkiem.Przyprawy wszystkie wsypuje do miseczki, mieszam i posypuje nimi udka. Tak przygotowane mięso, wstawiam do lodówki na całą noc. Następnie po tym czasie na głęboką patelnie wkładam masło dodaję olej, podgrzewam.Na gorący tłuszcz wkładam udka i na małym ogniu po woli je smażę, obracając je co jakiś czas.Udka piekę krótko, by wyły soczyste a zarazem chrupkie. Życzę smacznego.