Sposób przygotowania:
Rurki drożdżowe z budyniemETAP 1
Mleko delikatnie podgrzewamy. Dodajemy do niego łyżkę cukru, rozkruszone drożdże oraz ok 2 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia.
Między czasie rozpuszczamy i studzimy tłuszcz.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta poza tłuszczem.
Tłuszcz dodajemy na 5 minut przed końcem wyrabiania. Ciasto łącznie wyrabiamy około 15 minut. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
ETAP 2
Wyrośnięte wykładamy na podsypaną mąką stolnicę.
Następnie ciasto wałkujemy na grubość około 4-5 mm. Rozwałkowane ciasto dzielimy na paski.
Foremki na rurki smarujemy tłuszczem i zawijamy na nie przygotowane paski ciasta.
ETAP 3
Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Tak przygotowane odstawiamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia. Następnie pieczemy je około 20 minut (180°) do zrumienienia. Po wyjęciu, z jeszcze ciepłych wyjmujemy foremki (wówczas schodzą najlepiej).
ETAP 4
KRUSZONKA:Mąkę i cukier mieszamy ze sobą. Dokładamy do nich masło i w rękach rozkruszamy składniki, tak by powstała kruszonka.
BUDYŃ:Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budynie oraz żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Do ugotowanego budyniu dodajemy masło. Mieszamy budyń do momentu połączenia z tłuszczem.
ETAP 5
Letni przekładamy do worka cukierniczego i napełniamy nim upieczone rurki drożdżowe.