jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na szparagi

Rurki pełnoziarniste z sosem szparagowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Makaron pełnoziarnisty - zdrowe i smaczne danie!

Rurki pełnoziarniste z sosem szparagowym

Składniki:

Rurki pełnoziarniste z sosem szparagowym

 

  • 400 g penne pełnoziarniste
  • pęczek szparagów zielonych
  • 400g mielonego mięsa z drobiu
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka masłą sklarowanego
  • kawałek oscypka
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka pszenna do zagęszczenia sosu
  • zielenina do dekoracji

Sposób przygotowania:

Rurki pełnoziarniste z sosem szparagowym
Ugotuj makaron aldente. Ugotuj szparagi w niewielkiej ilości wody lekko posolonej i posłodzonej. W połowie je przetnij, a dolne części przetrzyj przez sito przelewając wodą z gotowania. Zeszklijna maśle poszatkowane zalotki, dodaj zmielone mięso drobiowe - dodaj przetarte szparagi - poduś razem ok 10 min.Dopraw solą i pieprzem. Na końcu zagęść sos mąka wymieszana w małej ilości wody. Dopraw ostatecznie do smaku. Na porcje makaronu nałóż, sos i szparagi, jeśli trzeba podgrzej. Przed podaniem posyp startym serem i zieleniną.