SUPERPRZEPIS

Słodkie "jajka sadzone"

  • 4
  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Słodkie "jajka sadzone"

Tymi jajkami można śmiało zaskoczyć swoich gości i zrobić im niezłego psikusa. Nawet mój Teść dał się nabrać, że to prawdziwe jajka i aż zbladł jak go częstowałam mówiąc że to tak na słodko, do kawy... Ale jak już spróbował, to posmakowały ;)

Składniki:

Słodkie "jajka sadzone"

 

 

  • Krem:
  • 300g margaryny
  • 50ml wody
  • 250g cukru pudru
  • 140g mleka w proszku

 

  • Dodatkowo:
  • 12 połówek brzoskwiń (mogą być odsączone z syropu)

Sposób przygotowania:

Słodkie "jajka sadzone"

Etap I

Słodkie "jajka sadzone"
Składniki na ciasto łączymy ze sobą a później schładzamy

Przesiewamy mąkę na oczyszczony wcześniej blat lub stolnicę. Dodajemy odmierzoną ilość masła lub margaryny oraz pozostałe składniki i siekamy, a następnie szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je folią i wkładamy do zamrażarki na ok pół godziny.

Etap II

Słodkie "jajka sadzone"
Przygotowane tartaletki wypełniamy ciastem, pokrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np grochem

Wyciągnięte z zamrażarki ciasto dzielimy od razu na 12 w miarę równych części. Wypełniamy tartaletki dociskając dobrze do brzegów, nakłuwamy widelcem, przykładamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy np grochem na czas pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego (180 st C) piekarnika na 10 minut, po tym czasie ostrożnie ściągamy papierki z grochem i pieczemy kolejne 10 minut.

Po wyjęciu z foremek studzimy.

Etap III

Słodkie "jajka sadzone"
Przygotowanie tartaletek- jajek sadzonych na słodko

Cukier puder oraz mleko w proszku dokładnie przesiewamy przez sito. Margarynę rozpuszczamy na wolnym ogniu. Do całkowicie roztopionej dodajemy wodę, mieszamy, a następnie wsypujemy przesiane składniki cały czas mieszając, by nie było grudek (ja użyłam miksera).

Do wystudzonych tartaletek nakładamy po łyżce- dwie kremu, układamy odsączoną połówkę brzoskwini i wypełniamy boki pozostałym kremem po same brzegi. Pozostawiamy do stężenia najlepiej w chłodnym miejscu.


Tagi:

ciastka