Sposób przygotowania:
Słodkie "jajka sadzone"Etap I
Przesiewamy mąkę na oczyszczony wcześniej blat lub stolnicę. Dodajemy odmierzoną ilość masła lub margaryny oraz pozostałe składniki i siekamy, a następnie szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je folią i wkładamy do zamrażarki na ok pół godziny.
Etap II
Wyciągnięte z zamrażarki ciasto dzielimy od razu na 12 w miarę równych części. Wypełniamy tartaletki dociskając dobrze do brzegów, nakłuwamy widelcem, przykładamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy np grochem na czas pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego (180 st C) piekarnika na 10 minut, po tym czasie ostrożnie ściągamy papierki z grochem i pieczemy kolejne 10 minut.
Po wyjęciu z foremek studzimy.
Etap III
Cukier puder oraz mleko w proszku dokładnie przesiewamy przez sito. Margarynę rozpuszczamy na wolnym ogniu. Do całkowicie roztopionej dodajemy wodę, mieszamy, a następnie wsypujemy przesiane składniki cały czas mieszając, by nie było grudek (ja użyłam miksera).
Do wystudzonych tartaletek nakładamy po łyżce- dwie kremu, układamy odsączoną połówkę brzoskwini i wypełniamy boki pozostałym kremem po same brzegi. Pozostawiamy do stężenia najlepiej w chłodnym miejscu.
niezły kąsek
rzelkazag
Zdjęcie z 3 etapu pokazuje nałożony na spód krem i brzoskwinię, jeszcze przed uzupełnieniem tartaletek do samego końca :) Jak się je uzupełnia, to można specjalnie łyżką zahaczyć ponad brzeg, by wyglądały jak wyciekające białko :)
mocsłodkości
lukrowanepierniczki