SUPERPRZEPIS

Rurki półfrancuskie z kremem budyniowym

  • 4
  • alaaa
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Rurki półfrancuskie z kremem budyniowym Więcej zdjęć (3)

W większości cukierni można kupić takie rurki. Ale mając foremki można sobie upiec samemu. Z nadzieniem można eksperymentować.

Składniki:

Rurki półfrancuskie z kremem budyniowym

 

 

Sposób przygotowania:

Rurki półfrancuskie z kremem budyniowym
Mąkę przesypać na stolnicę dodać cukier waniliowy, zimne masło pokrojone w kostkę, śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3-4 mm i długości około 40 cm. Pokroić na paski o szerokości około 2 cm. Paskami ciasta owinąć foremki na rurek, posmarować białkiem i obtoczyć w cukrze. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 stopniach około 25 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu zdjąć foremki i studzić na metalowej kratce. Krem budyniowy:w szklance mleka zmiksować żółtka, budyń i obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami, wlać zmiksowane mleko i mieszając, zagotować. Budyń nakryć folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić. Masło utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Gotowym kremem za pomocą worka cukierniczego i metalowej szprycy napełnić rurki.
Rurki półfrancuskie z kremem budyniowym
Ciasto rozwałkować i pokroić na paski o szerokości około 2 cm.
Rurki półfrancuskie z kremem budyniowym
Ciasto owinąć na metalowe foremki posmarować białkiem i obtoczyć w cukrze.