jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Rurki z kremem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Przepis na ciasto mam z czasów jak chodziłam do technikum gastronomicznego. Natomiast przepis na krem od mamy.

Rurki z kremem

Składniki:

Rurki z kremem

 

  • Składniki na ciasto:
  • 40 dag mąki,
  • 1 margaryna,
  • 4 łyżki zimnej wody,
  • 1 łyżka octu,
  • Szczypta soli

 

 

  • Krem:
  • 3 jajka,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 kostka masła

 

Sposób przygotowania:

Rurki z kremem
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę i pozostałe składniki. Ciasto zarabiamy i odstawiamy do lodówki na 2 godzi. Po tym czasie ciasto wałkujemy tak jak na pierogi. Wycinamy paski i owijamy nimi specjalne foremki do rurek. Jedną połowę ciasta owiniętego o foremkę maczamy w białku i cukrze. Rurki układamy na blaszce i pieczemy około 15 min w 180°C. Po upieczeniu i przestudzeniu środek napełniamy kremem. Końcówki maczamy w polewie i kokosie. KREM: Mleko gotujemy. Ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Ubite jajka wlewamy na gotujące mleko. Mieszamy i studzimy. Ucieramy masło i powoli dodajemy budyń jajeczny. Najlepiej masę ucierać drewniana pałką, gdyż jest ona bardzo delikatna. Rurki nabijam masą za pomocą worka cukierniczego.