bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Rurki z kremem budyniowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Rurki , które zrobiłam po raz pierwszy w życiu i już teraz wiem, że to nie po raz ostatni, bo rurki są naprawdę pyszne.

Rurki z kremem budyniowym

Składniki:

Rurki z kremem budyniowym

Ciasto:

Krem budyniowy:

Sposób przygotowania:

Rurki z kremem budyniowym

Zrobienie ciasta

Rurki z kremem budyniowym
Ciasto rozwałkowujemy i radełkiem tniemy na paski około 1,5-2 cm.

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy śmietanę, miękką margarynę i szczyptę soli, zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i radełkiem tniemy na paski około 1,5-2 cm.

zrobienie rurek

Rurki z kremem budyniowym
foremki na rurki i obwijamy je ciastem od cieńszej strony do grubszej.

Bierzemy foremki na rurki i obwijamy je ciastem od cieńszej strony do grubszej.

Posypanie rurek

Rurki z kremem budyniowym
Rozbijamy białko, smarujemy nim rurki i posypujemy cukrem.

Rozbijamy białko, smarujemy nim rurki i posypujemy cukrem.

pieczenie rurek

Rurki z kremem budyniowym
Rurki pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.

Rurki pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.

Nadzianie kremem

Rurki z kremem budyniowym
Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Kremem nadziewamy rurki.

Krem: odlewamy jedną szklankę mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Do odlanego mleka dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz żółtka i dokładnie mieszamy. Jak mleko z cukrem zakipi to wlewamy powstały budyń, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy margarynę i dodajemy zimny budyń. Kremem napełniamy rurki.