Sposób przygotowania:
Rurki z kremem budyniowymZrobienie ciasta
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy śmietanę, miękką margarynę i szczyptę soli, zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i radełkiem tniemy na paski około 1,5-2 cm.
zrobienie rurek
Bierzemy foremki na rurki i obwijamy je ciastem od cieńszej strony do grubszej.
Posypanie rurek
Rozbijamy białko, smarujemy nim rurki i posypujemy cukrem.
pieczenie rurek
Rurki pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.
Nadzianie kremem
Krem: odlewamy jedną szklankę mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Do odlanego mleka dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz żółtka i dokładnie mieszamy. Jak mleko z cukrem zakipi to wlewamy powstały budyń, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy margarynę i dodajemy zimny budyń. Kremem napełniamy rurki.