Sposób przygotowania:
Rurki z kremem budyniowym
Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy kawałki miękkiej margaryny, cukier, żółtko, szczyptę soli i śmietanę. Wszystko razem mieszamy, a następnie energicznie wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto.
Jeśli zbyt się klei podsypujemy odrobinę mąką, jeśli jest za suche dodajemy jeszcze ciut śmietany.
Ciasto owijamy folią i odstawiamy, aby odpoczęło (można schłodzić, ale nie trzeba). Rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm, kroimy na paski o szerokości 1,5-2 cm i długości około 30-35 cm, po czym każdy pasek nawijamy na foremki do rurek (można kupić specjalne, ale ja takich nie mam i nawijam na szklane rureczki po aromatach do ciast-Mama kiedyś uzbierała;)).
Rurki układamy na blaszce z papierem do pieczenia w lekkich odstępach od siebie, smarujemy roztrzepanym białkiem, które pozostało od ciasta i oprószamy cukrem kryształem lub kolorowymi posypkami. Pieczemy do lekkiego zrumienienia w 180 stopniach (około 20-25 minut).
Po przestudzeniu z każdej rurki ostrożnie wyjmujemy foremkę.
Krem: W części mleka rozrabiamy budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i wlewamy mieszankę, chwilę gotujemy na wolnym ogniu stale mieszając. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy aromat waniliowy i stopniowo, łyżka po łyżce zimny budyń, dokładnie ucierając po każdym dodaniu.
Za pomocą szprycy napełniamy kremem każdą rurkę.
Jeśli zbyt się klei podsypujemy odrobinę mąką, jeśli jest za suche dodajemy jeszcze ciut śmietany.
Ciasto owijamy folią i odstawiamy, aby odpoczęło (można schłodzić, ale nie trzeba). Rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm, kroimy na paski o szerokości 1,5-2 cm i długości około 30-35 cm, po czym każdy pasek nawijamy na foremki do rurek (można kupić specjalne, ale ja takich nie mam i nawijam na szklane rureczki po aromatach do ciast-Mama kiedyś uzbierała;)).
Rurki układamy na blaszce z papierem do pieczenia w lekkich odstępach od siebie, smarujemy roztrzepanym białkiem, które pozostało od ciasta i oprószamy cukrem kryształem lub kolorowymi posypkami. Pieczemy do lekkiego zrumienienia w 180 stopniach (około 20-25 minut).
Po przestudzeniu z każdej rurki ostrożnie wyjmujemy foremkę.
Krem: W części mleka rozrabiamy budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i wlewamy mieszankę, chwilę gotujemy na wolnym ogniu stale mieszając. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy aromat waniliowy i stopniowo, łyżka po łyżce zimny budyń, dokładnie ucierając po każdym dodaniu.
Za pomocą szprycy napełniamy kremem każdą rurkę.
monikaT83
Jagodowa