Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Rurkowe ciasteczka.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Odrobina wyobraźni pozwala z niechcianych rurek zrobić coś apetycznego.

Rurkowe ciasteczka. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rurkowe ciasteczka.

 

  • 150 g rurek
  • 10 okrągłych biszkoptów
  • 100 mililitrów mleka
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • zapach rumowy
  • 2 łyżki miodu

 

Sposób przygotowania:

Rurkowe ciasteczka.
Biszkopty wrzucamy do malaksera i miksujemy. Następnie dodajemy tłuszcz, zapach, miód, mleko, kakao i miksujemy dalej. Należy spróbować masę, jeśli słodkie biszkopty i miód nie dają nam dość dużo słodyczy można dodać więcej miodu. Masa powinna być plastyczna, ale nie za rzadka. Na folii do pieczenia układamy równo obok siebie pięć rurek. Na które nakładamy łyżkę masy i równo rozsmarowujemy. Następnie za pomocą folii zwijamy rurki w rulon. Skręcam mocno końce i rozwijamy. I tak robimy do wyczerpania składników. Takie rulony wkładamy do lodówki aby dobrze stężały. Po około 2 godzinach wyciągamy i za pomocą noża z ząbkami tniemy na różnej wielkości krążki.
Rurkowe ciasteczka.
Biszkopty miksujemy, a następnie dodajemy resztę składników.
Rurkowe ciasteczka.
Masa powinna być elastyczna i mocno kakaowa.
Rurkowe ciasteczka.
Na każde pięć rurek nakładamy porcję kremu i zawijamy folię.
Rurkowe ciasteczka.
Zrolowane rurki mocno schładzamy, a następnie kroimy.

Tagi:

biszkopt