wroneczka

wroneczka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Ruskie pierogi z mąki razowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 0/5 głosów: 0

ruskie pierogi w wersji dietetycznej smakują zarówno dorosłym jak i dzieciom. Doskonałe jako drugie danie obiadowe lub samodzielny posiłek

Ruskie pierogi z mąki razowej

Składniki:

Ruskie pierogi z mąki razowej

 

  • pół kilograma ziemniaków,
  • dwie cebule,
  • kostka twarogu
  • 3 szklanki mąki razowej
  • 3/4 szklanki przegotowanej ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ruskie pierogi z mąki razowej
Farsz: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Przecedzamy, studzimy. Przepuszczamy przez maszynkę wraz z twarogiem. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju. Połowę cebuli ( bez oleju dodajemy do ziemniaków, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę ( 2,5 szklanki, reszta do podsypania), wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy, wykrawamy szklanką kółka. Na środek koła wykładamy po łyżeczce farszu i zwijamy w pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia. Odcedzamy, przelewamy zima wodą na sicie. Wykładamy na talerz i polewamy pozostałą cebulą z olejem.

Tagi:

pierogi danie