Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ruskie pierogi na rumiano

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Uwielbiam ruskie pierogi .Zawsze robię ich więcej i mrożę , a potem podgrzewam, podsmażam , podaję z sosami- co mi tam przyjdzie do głowy.

Ruskie pierogi na rumiano Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ruskie pierogi na rumiano

 

 

Sposób przygotowania:

Ruskie pierogi na rumiano
Farsz przygotowujemy z przepuszczonych przez praskę ziemniaków ( lub dobrze utłuczonych ) z serem i usmażoną na złoto na 2 łyżkach oleju cebulą .Wymieszać i doprawić solą i pieprzem . Przygotować parzone ciasto wsypując do miski mąkę i zalewając ją wrzącą wodę. Lekko osolić . Wymieszać początkowi drewnianą łyżka i wyrobić na wysypanym męką blacie. Potem mamy do wyboru albo rozwałkować ciasto , wycinać szklanką krążki i po nałożeniu farszu zlepiać pierogi tak jak zwykle. Albo z ciasta uformować wałeczki i pociąć je jak na kopytka. Każdy kawałek ,,rozklapywać , nakładać farsz i zalepiać pierogi. Gotować normalnie jak zwykłe pierogi w osolonym wrzątku. Wyjąć łyżka cedzakową. Zostawić by ostygły. W głębokiej patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju i podsmażyć na rumiano pierogi ( przewracając na drugą stronę). W ostatnim momencie skropić pierogi kilkoma łyżkami wody i przykryć . Zostawić tak by zaparowały. Ja podaję z zestawem surówek.
Ruskie pierogi na rumiano
Parzone ciasto podzielone na kawałki dogodne do lepienia pierogów
Ruskie pierogi na rumiano
Farsz z ugotowanych ziemniaków-smażonej cebulki i twarogu
Ruskie pierogi na rumiano
Ugotowane pierogi na patelni obsmażone na rumiano