Sposób przygotowania:
Ruskie pierogi na rumiano
Farsz przygotowujemy z przepuszczonych przez praskę ziemniaków ( lub dobrze utłuczonych ) z serem i usmażoną na złoto na 2 łyżkach oleju cebulą .Wymieszać i doprawić solą i pieprzem . Przygotować parzone ciasto wsypując do miski mąkę i zalewając ją wrzącą wodę. Lekko osolić . Wymieszać początkowi drewnianą łyżka i wyrobić na wysypanym męką blacie. Potem mamy do wyboru albo rozwałkować ciasto , wycinać szklanką krążki i po nałożeniu farszu zlepiać pierogi tak jak zwykle. Albo z ciasta uformować wałeczki i pociąć je jak na kopytka. Każdy kawałek ,,rozklapywać , nakładać farsz i zalepiać pierogi. Gotować normalnie jak zwykłe pierogi w osolonym wrzątku. Wyjąć łyżka cedzakową. Zostawić by ostygły. W głębokiej patelni rozgrzać masło z odrobiną oleju i podsmażyć na rumiano pierogi ( przewracając na drugą stronę). W ostatnim momencie skropić pierogi kilkoma łyżkami wody i przykryć . Zostawić tak by zaparowały. Ja podaję z zestawem surówek.