Sposób przygotowania:
Domowe ruskie pierogi
Ciasto: Do mąki wlać 1/2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody. Dodać do tego szczyptę soli, olej oraz wbić 2 całe jajka. Całość bardzo dobrze wymieszać i wyrobić ciasto.Farsz: Cebule obrać, polać zimną wodą, aby nie szczypała w oczy. Cebulę pokroić w drobną kostkę. 30 dag mięsa dokładnie zmielić. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Następnie ugotowane ziemniaki zmielić. Zmielone ziemniaki, zmielone mięso oraz pokrojone w drobną kostkę cebule wymieszać razem i zmielony ser biały. Całość doprawić do smaku solą i większą ilością pieprzu.W cieście wycinać szklanką koła. Następnie do wyciętego ciasta powkładać po trochę farszu i zwinąć w pierogi. Pierogi ruskie gotować w lekko posolonej wodzie, aż do czasu kiedy wypłyną na wierzch wody.Podane na talerzu pierogi ruskie polać roztopionym maśle z podsmażoną cebulą, która wcześniej została obrana i pokrojona w drobną kostkę.