SUPERPRZEPIS

Rustykalna tarta z jabłkami o smaku cytrynowym

  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Rustykalna tarta z jabłkami o smaku cytrynowym

Pyszna krucha tarta z obłędnym nadzieniem. Słodkie ciasto i kwaśne nadzienie to idealne połączenie. Wszystko do siebie pasuje. Polecam na podwieczorek.

Składniki:

Rustykalna tarta z jabłkami o smaku cytrynowym

Ciasto:

  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 12,5 dag masła lub margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • na czubek łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • kilka małych jabłek
  • 2 łyżki sypkiej galaretki cytrynowej
  • 1 łyżka cukru ze skórką cytrynową

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Rustykalna tarta z jabłkami o smaku cytrynowym

Wykonanie ciasta:

Rustykalna tarta z jabłkami o smaku cytrynowym
Z podanych składników wykonujemy kruche ciasto.

Z podanych składników zagniatamy ciasto.

Do pieczenia:

Rustykalna tarta z jabłkami o smaku cytrynowym
Ciasto wałkujemy i układamy na nim pokrojone jabłka.

Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną, wałkujemy je na koło o średnicy około 27 cm i przekładamy na blaszkę od tortownicy o średnicy 25 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną.

Jabłka myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i dowolnie kroimy i układamy je na cieście.

Do pieczenia:

Rustykalna tarta z jabłkami o smaku cytrynowym
Następnie zawijamy brzegi a jabłka posypujemy cytrynowymi składnikami.

Następnie brzegi tarty zawijamy do środka, a jabłka posypujemy galaretką i cukrem cytrynowym.

Pieczenie i podanie:

Rustykalna tarta z jabłkami o smaku cytrynowym
Tartę pieczemy do zrumienienia, studzimy i podajemy.

Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 50 minut. Upieczoną tartę z jabłkami studzimy. Tartę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tartę można pokroić na 8 porcji.
Użyłam gotowego cukru ze skórką cytrynową.