Sposób przygotowania:
Rustykalna tarta z jabłkami o smaku cytrynowymWykonanie ciasta:

Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Do pieczenia:

Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną, wałkujemy je na koło o średnicy około 27 cm i przekładamy na blaszkę od tortownicy o średnicy 25 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną.
Jabłka myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i dowolnie kroimy i układamy je na cieście.
Do pieczenia:

Następnie brzegi tarty zawijamy do środka, a jabłka posypujemy galaretką i cukrem cytrynowym.
Pieczenie i podanie:

Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 50 minut. Upieczoną tartę z jabłkami studzimy. Tartę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tartę można pokroić na 8 porcji.
Użyłam gotowego cukru ze skórką cytrynową.