reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Szybkie ciasto z porzeczkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Nie wygląda zjawiskowo, ale smakuje wybornie- lekka słodycz i kwaskowatość owoców, z porzeczkami polecam szczególnie w upalne dni, a przyznam, że znika w zastraszającym tempie.

Szybkie ciasto z porzeczkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szybkie ciasto z porzeczkami

 

 

  • 1 szklanka cukru

 

 

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • mały cukier waniliowy ( można ominąć)

 

  • Dodatkowo

 

 

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Szybkie ciasto z porzeczkami
Porzeczki myjemy i suszymy dokładnie z wody. Suche odrywamy od gałązek i posypujemy łyżką mąki ( odebraną z 2 szklanek, nie dodatkowo ilość) delikatnie najlepiej przez potrząsanie mieszamy. Margarynę, tudzież palmę rozpuszczamy i studzimy. Całe jajka ubijamy z cukrem, tak długo, aż masa zbieleje. Dodajemy stopniowo pozostałą mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, na końcu nie przerywając ucierania, cienkim strumienie wlewamy tłuszcz, mieszamy. Ciasto przelewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Na górę, w miarę równomiernie wysypujemy owoce. Pieczemy ciasto w 180 stopniach przez około 30-35 minut do suchego patyczka. Upieczone i gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem
Szybkie ciasto z porzeczkami
Etap 1Suche odrywamy od gałązek i posypujemy łyżką mąki delikatnie najlepiej przez potrząsanie mieszamy.
Szybkie ciasto z porzeczkami
Etap 2Całe jajka ubijamy z cukrem, tak długo, aż masa zbieleje, około 10 minut
Szybkie ciasto z porzeczkami
Etap 3Na górę, w miarę równomiernie wysypujemy owoce.

Tagi:

jajko jajka