wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Ryba na zimno w warzywach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne, proste danie :) Polecam!

Ryba na zimno w warzywach

Składniki:

Ryba na zimno w warzywach

 

  • 4 sztuki filetu z mintaja,
  • 4 sztuki marchewki,
  • 2 sztuki pora (biała część),
  • 1 słoiczek pikli imprezowych,
  • 1 szklanka groszku,
  • 1 łyżeczka kucharka,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • sok z cytryny,
  • mąka,
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Ryba na zimno w warzywach
Rybę osuszamy, kroimy na połówki, polewamy cytryną, przyprawiamy solą, odstawiamy.

Marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach, por pokroić w krążki, zalewamy szklanką wody, dodajemy łyżeczkę kucharka, gotujemy do miękkości, odcedzamy, ostudzamy. Pikle kroimy na mniejsze kawałki (mogą być inne:)



przepis na pikle:
https://gotujmy.pl/pikle-imprezowe-,przepisy,68272.html



Mieszamy wszystko razem, dodajemy ketchup.



Rybę panierujemy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju. W pojemniku układamy połowę warzyw, następnie usmażoną rybę i przykrywamy kołderką warzyw. Podajemy na zimno. Pychotka!