Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Ryba pieczona pod pierzynką pomidorową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Filety z ryby morskiej, panierowane w mące, pieczone pod cebulką, czosnkiem, natką pietruszki i przykryte pomidorową kołderką.

Ryba pieczona pod pierzynką pomidorową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba pieczona pod pierzynką pomidorową

 

  • filety dowolnej ryby morskiej - 750g,
  • cebula - 1,
  • cebula czerwona - 2,
  • czosnek - 3 ząbki,
  • keczup pikantny - 4 czubate łyżki,
  • przecier pomidorowy - 4 łyżki,
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki,
  • ocet balsamiczny - łyżka,
  • sok z cytryny,
  • natka pietruszki, świeża - 3 łyżki,
  • sól, pieprz ziołowy (lub vegeta),
  • kolendra mielona,
  • mąka pszenna lub kukurydziana do panierowania,
  • masło lub oliwa do smażenia - 2 łyżki.

Sposób przygotowania:

Ryba pieczona pod pierzynką pomidorową
Filety rozmrozić, dobrze opłukać pod strumieniem zimnej wody i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebule i czosnek pokroić w kosteczkę, pietruszkę porwać lub posiekać. Cebule podsmazyc do zeszklenia na niewielkiej ilości tłuszczu, po czym wymieszać z czosnkiem i natką pietruszki. Filety rybne skropić przyprawić solą oraz pieprzem (lub vegetą) i sokiem z cytryny z obu stron. Obtoczyć każdy kawałek ryby w mące i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Oliwę wymieszać z keczupem, przecierem, octem i przyprawić solą, pieprzem ziołowym i kolendrą. Każdy keczup i przecier ma inny smak, dlatego najlepiej jest spróbować sosu i w razie potrzeby dodać więcej soli lub np cukru czy vegety. Na rybie ułożyć warstwę cebulki z czosnkiem i pietruszką i polać pomidorowym sosem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 30 minut w 180-190 stopniach. Na drugi dzień, rybka tez była pyszna, a wg mnie nawet lepsza.
Ryba pieczona pod pierzynką pomidorową
Etap 1
Ryba pieczona pod pierzynką pomidorową
Etap 2
Ryba pieczona pod pierzynką pomidorową
Etap 3
Ryba pieczona pod pierzynką pomidorową
Etap 4