Mintaj pieczony
Mintaj pieczony to szybki i zdrowy pomysł na obiad. Wystarczy posypać go ulubionymi przyprawami, polać oliwą i sokiem z cytryny. Mintaj z piekarnika będzie wspaniale smakował z pieczonymi ziemniakami i surówką.
Mintaj pieczony to szybki i zdrowy pomysł na obiad. Wystarczy posypać go ulubionymi przyprawami, polać oliwą i sokiem z cytryny. Mintaj z piekarnika będzie wspaniale smakował z pieczonymi ziemniakami i surówką.
Flądra pieczona przypomni nam pobyt latem nad morzem. W towarzystwie frytek i piwa będzie smakować wyjątkowo dobrze. Ryba ta upieczona w piekarniku będzie pyszna i zdrowa.To dobry pomysł na weekendowy obiad.
Halibut pieczony to ciekawy pomysł na weekendowy obiad. Wystarczy podać go w towarzystwie kapusty kiszone i piure ziemniaczanego. Ryba ta morze być upieczona w rękawie, soli lub sosie. W każdej formie będzie smakować wyśmienicie.
Karp pieczony będzie alternatywą takiego smażonego. Dzięki temu będzie on mniej kaloryczny. Możemy przygotować go tak na święta, jednak i w inne dni będzie smakował wyśmienicie. Karp może być pieczony w całości, w dzwonkach lub jako filet.
Makrela pieczona rzadko gości na naszych stołach. Jest ona bardzo pyszna i prosta w przygotowaniu. Z dodatkiem ryżu i sosu śmietankowo-koperkowego będzie niezwykłym daniem. Możemy upiec makrelę w piekarniku lub przyrządzić ją na grillu.
Dorsz pieczony w piekarniku to pomysł na lekki, niskokaloryczny obiad dla miłośników rybnych dań. Aby dorsz miał wyrazisty smak, naciera się go wcześniej solą, pieprzem lub czosnkiem albo polewa sokiem z cytryny. Dorsz pieczony będzie dobrze smakować, jeśli owinie się go wcześniej folią aluminiową, a do środka włoży odrobinę masła i świeżych ziół.
Łosoś pieczony to eleganckie danie, które możemy podać na wyjątkową okazję. Pasuje do niego wiele dodatków, dobrze smakuje w towarzystwie warzyw, serów, czy polany odrobiną wina. Łosoś pieczony ze szpinakiem będzie nie tylko smaczny, a także bardzo reprezentacyjny.
Morszczuk pieczony będzie alternatywą takiego smażonego. Świetnie sprawdzi się zapieczony na przykład z dodatkiem ziemniaków, pora i sera żółtego. Morszczuk może być pieczony w folii, rękawie , czy naczyniu żaroodpornym. W każdej postaci będzie smakował wyśmienicie.
Pstrąg pieczony to wyjątkowo delikatne danie. Jest dobrym pomysłem na domowy obiad. Podajemy go w towarzystwie talarków ziemniaczanych i surówki z kapusty. Dobrze pstrąga upiec w folii najpierw polewając go oliwą i posypując ziołami, smakuje wtedy wyśmienicie.
Ryba smażona w mące, w panierce, w cieście, ze skórą lub bez to kilka wariantów na przyrządzenie tego wyśmienitego dania. Smażyć można zarówno mrożone, jak i świeże mięso, filety i całe ryby. Najlepsze gatunki do smażenia to: łosoś, dorsz, sola, pstrąg, karp i szczupak. Do smażenia można używać masła klarowanego, oleju, smalcu lub smażyć bez tłuszczu na patelni z powłoką non-stick. Do panierki, oprócz bułki tartej i mąki, można dodać: sezam, płatki migdałów, mielone orzechy, płatki kukurydziane lub otręby.
Zdrowy i szybki obiad? Wypróbuj dorsza, łososia lub pstrąga z warzywami. Całość można przygotować na parze, dzięki czemu danie będzie bardziej lekkostrawne. Wielbiciele wyrazistszych smaków powinni sięgnąć po patenty na aromatyczną rybę w porach lub dorsza zapiekanego z warzywami. Każdy z tych patentów nie zajmuje dłużej niż godzinę a efekt potrafi zadowolić każdego!
Ryby można przygotować na różne sposoby: gotować w całości, zapiec lub usmażyć (obtoczone w bułce tartej i mące lub bez panierki). Najpopularniejszymi rybami w Polsce są dorsze, mintaje, sole, morszczuki oraz pstrągi. Na wigilijnym stole zamiast karpia coraz częściej pojawia się panga. Popularne są rybne nuggetsy podawane z ziemniakami lub frytkami oraz surówką z kiszonej kapusty. Ryby często kropi się cytryną, aby miały wyraźniejszy smak.
Paluszki rybne to kostki ryby (dorsza, mintaja, soli, flądry, morszczuka) gotowane lub smażone w złocistej panierce z bułki tartej. Można je zrobić samemu lub kupić mrożone ze sklepu. Paluszki rybne serwowane z plasterkami cytryny, frytkami bądź ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty są idealnym daniem podawanym na obiad. Są szczególnie lubianm przez dzieci, gdyż nie mają ości. Podawane z dipem lub ketchupem stanowią również pyszną przekąskę na przyjęciu bądź spotkaniu ze znajomymi.
Pulpety rybne przygotowuje się z mielonego mięsa ryb. Najlepsze do tego są filety. To idealny pomysł na dietetyczne i lekkostrawne danie. Pulpety rybne doskonale smakują w sosie koperkowym, chrzanowym czy pomidorowym. Ważne jest, by pamiętać o dokładnym zmieleniu mięsa. W ten sposób najłatwiej pozbyć się kłopotliwych ości. Pulpety rybne są doskonałe do zapiekania w piekarniku oraz do smażenia. Pulpety formuje się w kształcie kulek wielkości piłeczki golfowej.
Ryba z grilla jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Na początku dorsza, karpia lub szczupaka należy dokładnie wypatroszyć, oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie musi on być zamarynowany w marynacie octowej, cytrynowej, koperkowej lub czosnkowej. Po około godziny kąpieli w przyprawach, rybę można zacząć smażyć na grillu. Średni czas grillowania to około pół godziny (po kwadransie na każdą stronę). Rybę można podawać z pieczonymi ziemniakami, podsmażanymi grzybami (np. kurkami), ryżem, pomidorami i papryką.