Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ryba po chińsku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kiedy znudziła się wam tradycyjnie smażona ryba, zachęcam do przygotowania ryby po chińsku. Ryba z warzywami w aromatycznym sosem, podana z ryżem to idealna propozycja na piątkowy obiad. Posmakujesz, nie pożałujesz.

Ryba po chińsku

Składniki:

Ryba po chińsku

 

  • ½ kg filetów rybnych
  • 1 cebula
  • 5 dag grzybów MUN
  • Mąka pszenna do panierki
  • 1 papryka chili
  • 2 cm korzenia Imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 jajka całe
  • Olej do smażenia
  • 1 papryka czerwona
  • 1/3 główki kapusty pekińskiej
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • Sól

Sposób przygotowania:

Ryba po chińsku

I

Ryba po chińsku
Rybę, myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki, panierujemy i smażymy na rozgrzanym oleju.

1. Grzyby Mun zalewamy gorącą wodą i odstawiamy.

2. Rybę dzielimy na małe kawałki, solimy wlewamy jedną łyżkę sosu sojowego, mieszamy, obtaczamy w mące pszennej i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.

II

Ryba po chińsku
przygotowanie wazrywa, myjemy, kroimy i smażymy.

3. Cebulę, czosnek, imbir obieramy drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodajemy obraną z nasion i pokrojoną w plasterki papryczkę Chili. Następnie dodajemy obrane, pokrojone w słupki marchewki, obraną z nasion i pokrojoną w małe paseczki paprykę i pokrojone w paseczki wcześnie namoczone grzyby MUN.

III

Ryba po chińsku
Przygotowanie kapusty i zagęszczanie sosu.

4. Pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojoną kapustę pekińską, podlewamy jedną szklanką wody i doprawiamy solą, curry, pozostałym sosem sojowym, miodem, octem ryżowym i zagęszczamy skrobią ziemniaczana rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotujemy i łączymy z rybą.

IV

5. Danie gotowe, podajemy z ryżem.
6. Smacznego.